top of page

Ahşap Çeşitleri

  • Yazarın fotoğrafı: Atölye Kürün
    Atölye Kürün
  • 24 Oca 2023
  • 3 dakikada okunur

Ahşap geniş ürün yelpazesine hizmet veren bir malzemedir. Sadece mobilya sektöründe değil, dekoratif ürünlerde de kullanılır. Ahşap nasıl kullanılır, hangi çeşitleri vardır; inceleyelim.


Öncelikle atölyemizde biz sadece masif ahşap kullansak da, ahşabın farklı şekillerde işlenmiş alternatifleri de özellikle mobilya sektöründe kullanılmaktadır. Bunlardan biri de MDF (Medium Density Fiberboard) olarak adlandırılan ahşap tozunun sıkıştırılarak üretildiği panellerdir. Bu panellerin yüzeyleri kaplanır, üretim aşamasında ebatlandıktan sonra kenarları bantlanır. Mdf gibi kaplanarak kullanıma sunulan yonga levha (sunta), ahşap parçalarının birleştirilmesi ile üretilir. Mdf kadar ağır olmayan daha hafif ve gözenekli bir yapıya sahiptir. Mdf ve sunta kategorisinde üretilen ürünler uygun fiyatlı olması, çok hızlı üretilip montajının yapılması nedeniyle sıklıkla tercih edilir. Ancak, kaplama olan ürünlerin yaşadığı dezavantajlara sahiptir. Yüzeylerine sıcak koyamaz, kaplamanın kalkması ya da deforme olması durumunda ürün yenilenemez ve ömrü kısa olarak nitelenir.


Kontraplak, yine ahşap bir malzemedir. Ahşap levhaların üst üste yapıştırılması ile üretilir. Mdf ve suntaya göre ahşap özelliğini daha çok gösterir. Bu nedenle huş kontra, kavak kontra gibi üretildiği ahşapla isimlendirilebilir. Yapıştırılması aşamalarında ısıl işlemden geçtiği için nem dayanımı yüksektir, bu sebeple su kontrası olarak da adlandırılır.


Masif kelimesi, doldurma ve kaplama olmayan demektir. Masif ahşap ham ahşap olarak algılayabiliriz. Masif ahşap için de birden çok alternatif vardır. Kerestelik ahşap da masif ahşaptır, masif ahşap panel de masif ahşaptır, yekpare ahşap da masif ahşaptır.


Öncelikle yekpare ahşap dediğimizde, ağacın ilk kesimi ve temizlenmesinden sonra dilimlenmesi ile elde edilen oldukça kalın, ağaç gövdesinin çapıyla orantılı genişlikte ahşap parçalardır. Bu parçalar, kurutulma, kalınlık ve cila gibi işlemlerden sonra sehpa, masa tablası gibi ürünlerde değerlendirilir. Yekpare ahşap kullanılmasının dezavantajı ahşabın zamanla dönme yapmasını engellemek için kalın bir tabla kullanılmak durumunda olunması bu nedenle de ağır bir kütle haline gelmesidir. Taşınma yerleştirme gibi durumlarda pratik değildir. Ayrıca maliyetli bir seçenektir. Bu nedenle tercih edilmesi sık görülmez.



Kerestelik ahşap da masif ahşap kategorisindedir. Yekpare ahşaba göre daha küçük ebatlı ahşapların işlenmemiş hali olarak ele alabiliriz. Kerestelik ahşap, mobilya tasarımına göre ebatlanır, işlenir, gerekirse birleştirilebilir. Ahşap malzemenin cinsine göre ahşap özelliğini taşır. Bu işlenme aşamalarından dolayı dönme gibi sorunlar minimuma iner. Kerestelik ahşap için iyi bir ustalık gerektirir. Tasarımı daha geniş yelpazede olan ancak işçilikten dolayı panele oranla daha pahalı bir seçenektir. Doku güzelliğinden, yekpare ahşap görünümüne yakın olmasından dolayı sevilir.


Masif ahşap panel ise, kerestelik ahşap parçalara göre daha da küçük ahşap parçaların özel işlemle birleştirilerek panel haline getirilmesi ile oluşturulur. Bu panel üzerinden mobilya vb işlenerek/ebatlanarak üretim yapılır. Genelde ahşap birleşimlerini görmek istemeyenler için tercih edilmeyen bir seçenektir. Ancak, hızlı üretimi, kerestelik ahşaba göre uygun fiyatlı olması ve işçilik maliyetinin düşük olmasından dolayı masif ahşap tercih etmek isteyenler arasında sık tercih edilen bir seçenektir.

Masif ahşaplar, aynı zamanda ahşapların ağaç cinsine ve bunların yetiştikleri yerlere göre de çeşitlenir. Kısaca, biz ceviz ağacından yukarıda bahsedilen şekilde üretilen tüm masif ahşaplara da masif ceviz; çam ağacından aynı şekilde üretilen tüm masif ahşaplara da masif çam diyoruz. Diğer ahşap türleri de aynı şekilde adlandırılır.


Peki bu kadar ahşap çeşidi varken hangisini seçmek gerekir, diye düşünüyorsanız bunun cevabı ne istediğinize bağlıdır. Taşınması kolay, fazla yük taşımayan bir çerçeve yaptırmak istediğinizde, ahşap damar ve dokularını fazla görmeyi talep etmediğinizde Ayous ahşap iyi bir seçenek iken, birçok sofra ürünlerinizi taşıyacak daha dokulu ve koyu tonlarda bir büfe talep ettiğinizde ceviz rengi ahşap daha doğru bir seçenek olacaktır. Bu konuda sipariş vermek istediğinizde; hayalinizdeki ürünün özelliğine, ihtiyaçlarınıza karar verdikten sonra ahşap seçimizde sizi bilgilendirerek yardımcı oluyoruz. Ayrıca buradan ahşap seçeneklerini inceleyebilirsiniz.


Ahşap dokularına bakmak yeterli olmadığında, eğer seçiminizi yaparken ahşap özellikleri hakkında bilgiye ihtiyacınız olursa buradan ahşaplarla ilgili kısa bilgilere ulaşabilirsiniz.

Sadece masif ahşap kategorisinde bile seçenek oldukça fazladır. Biz sizlere bu yazıda, üretimlerde en çok kullandığımız ahşap çeşitleri hakkında bilgiler sunduk. Uzun yıllar kullanarak, sürdürülebilir malzemenin sıcaklığını hissetmeniz dileğiyle.

 
 
 

Comments


bottom of page